image description

Studiedag EHBS - Eerste Hulp Bij Scheiding - 9 sept 2019 - Leuven

Leer wat de wet zegt over ouderlijk gezag en ontdek diverse tools, methodieken, het hulpaanbod bij scheiding.

DEZE STUDIEDAG IS VOLZET. ER KAN NIET MEER INGESCHREVEN WORDEN.

EHBS - Eerste Hulp Bij Scheiding - 9 september 2019 - Leuven

Op maandag 9 september 2019 organiseert het IROJ Vlaams Brabant in samenwerking met CAW Oost-Vlaanderen en tZitemzo, met de steun van de Vlaamse overheid, een inspiratiedag: 'EHBS* - Eerste  Hulp Bij Scheiding’ in Leuven.

Deze studiedag is bedoeld voor hulpverleners die beroepsmatig met scheidingssituaties, al dan niet conflictueus,te maken krijgen.

 

PROGRAMMA:

Voormiddag:

9u - 9u30: Onthaal

9u30 - 9u35: Verwelkoming - IROJ WG Complexe Scheidingen Vl. Brabant en Brussel

9u35 - 11u35: Ouderlijk gezag bij niet-samenlevende ouders -  Nele Desmet, juriste tZitemzo

11u35 - 12u: Korte pauze

12u - 13u: De praktijk van het horen van kinderen – Marie Melis, familierechter

13u - 14u: Broodjeslunch

Namiddag:

14u-  15u: Ronde 1: keuzemogelijkheid tussen 6 praattafels

15u15 - 16u15: Ronde 2: keuzemogelijkheid tussen 6 praattafels

We sluiten ten laatste af om 16u30.

 

Thema's van de 6 praattafels:

 1. Een scheiding: wat nu? - CAW Halle-Vilvoorde/CAW Oost-Brabant
  Maak tijdens deze workshop kennis met het diverse aanbod bij relatie- en scheidingsproblemen van uw lokaal Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Hulpverleners van het CAW leiden u en uw cliënt via hun draaischijffunctie naar het meest passende aanbod in de regio. Bovendien bieden zij zelf hulp via hun specifiek begeleidingswerk (gaande van informatie en advies over bemiddeling in familiezaken en contactherstel via bezoekruimte tot zelfs groepswerk (Raar zo uit Elkaar, Kinderen uit de Knel), …)
 2. Kinderen als coaches voor ouders in scheiding - Anne De Keyser
  Kinderen die hun ouders rechtstreeks en liefdevol aanspreken en hen appelleren op passend ouderschap voor/tijdens/na scheiding. Het vraagt van hulpverlening dat zij kinderen hiertoe een forum geven. Een rotsvast geloof in de kracht van kinderen en in de wederzijdse onverbreekbare band tussen ouders en kinderen.
 3. Sparkles, praktijkgericht onderzoek naar de ondersteuning van gezinnen in het ouderschap na een relatiebreuk - Sofie Van Assche, An Keppens (Arteveldehogeschool)
  In deze workshop maken de deelnemers kennis met de scheidingskoffer ontwikkeld door Arteveldehogeschool. Deze digitale koffer bevat toegankelijke informatie voor ouders, grootouders, kinderen en professionals over diverse aspecten van het ouderschap en gezinsleven na een relatiebreuk. De koffer bevat een aantal basisinzichten en informatie, leidt toe naar bestaande informatiebronnen, diensten en hulpverlening, en bevat een aantal concrete tools om mee aan de slag te gaan. De deelnemers worden rondgeleid door de koffer aan de hand van de screeningstool die werd ontwikkeld om ouders, al dan niet ondersteund door een professional, wegwijs te maken in zowel hun eigen noden als de hulpbronnen die ze hiervoor kunnen inzetten.
 4. Blijven staan ondanks de storm. Werken met ouders in een hoogconflictscheiding - Vanessa Maes, Christel Cornelis (CGG Passant - Allianza)
  Tijdens deze workshop leggen de sprekers uit op welke manier ze, binnen de context van Alianza, therapeutisch werken met ouders in een hoogconflictscheiding. In een eerste deel leggen ze uit hoe zij kijken naar deze complexe situaties. In een tweede deel vertalen ze hun methodiek in 7 concrete pijlers om met ouders individueel therapeutisch te werken.
 5. Eerste Hulp Bij Scheiding, een intervisiemethodiek voor hulpverleners werkgroep HoogConflictueuze Scheiding Oost-Vlaanderen
  Vanuit de vaststelling dat het ook voor hulpverleners niet altijd makkelijk is om uit het conflict te blijven bij complexe scheidingen ontwikkelde de werkgroep HCS Oost-Vlaanderen de EHBS-methodiek. In deze workshop stellen we de brochure "Eerste Hulp bij Scheiding, een intervisiemethodiek voor hulpverleners" voor, geven een aantal 'tips & trick' mee en leggen we uit hoe je de intervisiemethodiek kan gebruiken tijdens een teamvergadering, een overleg tussen collega-hulpverleners.
 6. Tool voor professionals: ondersteuning bij scheiding en gezinstransities .- Claire Wiewauters, Sibille Declercq (Kenniscentrum Gezinswetenschappen)
  In opdracht van het departement Welzijn en in samenwerking met EXPOO ontwikkelen we vanuit het Kenniscentrum Gezinswetenschappen een methodisch aanbod (handreiking) voor de professionals bij de huizen van het Kind. Het materiaal beoogt enerzijds voor de medewerkers van de Huizen van het Kind en bij uitbreiding alle opvoedings- en gezinsondersteuners, CLB e.a. een aantal sleutelconcepten op een ervaringsgerichte en niet talige wijze helder en inzichtelijk te maken. In de workshop toetsen we de keuze van de concepten en de mogelijke uitwerking van het materiaal af bij de aanwezigen zodat we de verkregen input kunnen gebruiken bij de verdere inhoudelijke en methodische vormgeving van dit project.

 

PRAKTISCH:

Datum:  9 september 2019
Locatie: VAC Leuven (Dirk Boutsgebouw), Diestsepoort 6, 3000 Leuven.
Duur: 9u tot 16u30
Voor wie: hulpverleners die beroepsmatig met scheidingssituaties, al dan niet conflictueus, te maken krijgen.
Kostprijs: gratis (inclusief deelnemersmap + broodjeslunch).

 

INSCHRIJVEN:

Inschrijven kan tot en met maandag 2 september 2019.

Klik hier om in te schrijven

DEZE STUDIEDAG IS VOLZET. ER KAN NIET MEER INGESCHREVEN WORDEN.

 

VRAGEN?

Contactpersoon: Lily De Clercq - lilydeclercq@cawoostvlaanderen.be

Aankondiging Inspiratiedag EHBS Leuven - 9 sept '19