image description

Studiedag EHBS - Eerste Hulp Bij Scheiding - 25 november 2019 - Gent

Leer wat de wet zegt over ouderlijk gezag en ontdek diverse tools, methodieken, het hulpaanbod bij scheiding.

EHBS - Eerste Hulp Bij Scheiding - 25 november 2019 - Gent

Op maandag 25 november 2019 organiseert het IROJ Oost-Vlaanderen in samenwerking met CAW Oost-Vlaanderen en tZitemzo, met de steun van de Vlaamse overheid, een inspiratiedag: 'EHBS* - Eerste  Hulp Bij Scheiding’ in Gent.

Deze studiedag is bedoeld voor hulpverleners die beroepsmatig met scheidingssituaties, al dan niet conflictueus,te maken krijgen.

 

PROGRAMMA:

Voormiddag

9u - 9u30         Onthaal
9u30 - 9u40     Verwelkoming - Alain Slock - inhoudelijk directeur CAW Oost-Vlaanderen
9u40 - 11u40   Ouderlijk gezag bij niet-samenlevende ouders
                         Nele Desmet, juriste tZitemzo
 
11u40 - 12u     Pauze
 
12u - 13u         De praktijk van het horen van kinderen
                         Anelore Bruneel, familierechter REA Oost-Vlaanderen - Afdeling Gent

 

13u - 14u         Broodjeslunch

 

Namiddag

14u - 15u15       Ronde 1: keuzemogelijkheid tussen 4 praattafels

15u15 - 16u30   Ronde 2: keuzemogelijkheid tussen  4 praattafels

Elke deelnemer kan deelnemen aan 2 praattafels.

We sluiten ten laatste af om 16u30.

Voorlopgie praattafels:

 1. Conflictueuze scheidingen in wetenschappelijk onderzoek
  1. Aanpak van hoog-conflictueuze scheidingen - Inge Pasteels (PXL Hasselt)
  2. Tool voor professionals: ondersteuning bij scheiding en gezinstransities .- Claire Wiewauters, Sibille Declercq (Kenniscentrum Gezinswetenschappen)
   In opdracht van het departement Welzijn en in samenwerking met EXPOO ontwikkelen we vanuit het Kenniscentrum Gezinswetenschappen een methodisch aanbod (handreiking) voor de professionals bij de huizen van het Kind. Het materiaal beoogt enerzijds voor de medewerkers van de Huizen van het Kind en bij uitbreiding alle opvoedings- en gezinsondersteuners, CLB e.a. een aantal sleutelconcepten op een ervaringsgerichte en niet talige wijze helder en inzichtelijk te maken. In de workshop toetsen we de keuze van de concepten en de mogelijke uitwerking van het materiaal af bij de aanwezigen zodat we de verkregen input kunnen gebruiken bij de verdere inhoudelijke en methodische vormgeving van dit project.
 2. Methodieken bij scheiding
  1. Sparkles, praktijkgericht onderzoek naar de ondersteuning van gezinnen in het ouderschap na een relatiebreuk - Sofie Van Assche, An Keppens (Arteveldehogeschool)
   In deze workshop maken de deelnemers kennis met de scheidingskoffer ontwikkeld door Arteveldehogeschool. Deze digitale koffer bevat toegankelijke informatie voor ouders, grootouders, kinderen en professionals over diverse aspecten van het ouderschap en gezinsleven na een relatiebreuk. De koffer bevat een aantal basisinzichten en informatie, leidt toe naar bestaande informatiebronnen, diensten en hulpverlening, en bevat een aantal concrete tools om mee aan de slag te gaan. De deelnemers worden rondgeleid door de koffer aan de hand van de screeningstool die werd ontwikkeld om ouders, al dan niet ondersteund door een professional, wegwijs te maken in zowel hun eigen noden als de hulpbronnen die ze hiervoor kunnen inzetten.
  2. Eerste Hulp Bij Scheiding, een intervisiemethodiek voor hulpverleners werkgroep HoogConflictueuze Scheiding Oost-Vlaanderen
   Vanuit de vaststelling dat het ook voor hulpverleners niet altijd makkelijk is om uit het conflict te blijven bij complexe scheidingen ontwikkelde de werkgroep HCS Oost-Vlaanderen de EHBS-methodiek. In deze workshop stellen we de brochure "Eerste Hulp bij Scheiding, een intervisiemethodiek voor hulpverleners" voor, geven een aantal 'tips & trick' mee en leggen we uit hoe je de intervisiemethodiek kan gebruiken tijdens een teamvergadering, een overleg tussen collega-hulpverleners.
 3. Hulpverlening bij scheiding: een continuüm aan mogelijkheden
  1. ​Scheiding. Wat nu? CAW Oost-Vlaanderen
   Een relatiebreuk is een ingrijpende gebeurtenis. Binnen CAW bieden we een continuüm aan hulpverlening aan, die we tijdens deze praattafel kort toelichten. We zoomen in op de methodiek van bemiddeling in familiezaken, bij scheidingssituaties. Wie is bemiddelaar? Wat is het doel van familiale bemiddeling? Rond welke thema’s kan er bemiddeld worden? Hoe verloopt een bemiddelingsgesprek? Hoelang duurt een bemiddelingstraject? Is elke cliënt “bemiddelbaar”? We lichten onze aanpak toe en beantwoorden jullie vragen.
 4. Een diverse aanpak: individueel versus groepsaanbod
  1. Blijven staan ondanks de storm. Werken met ouders in een hoogconflictscheiding - Vanessa Maes, Christel Cornelis (CGG Passant - Allianza)
   Tijdens deze workshop leggen de sprekers uit op welke manier ze, binnen de context van Alianza, therapeutisch werken met ouders in een hoogconflictscheiding.
  2. Kinderen uit de Knel - Nic Van Rentergem en Krista Krick (KUK-team Oost-Vlaanderen)
   In Oost-Vlaanderen werd in het voorjaar 2019 een eerste KUK-reeks georganiseerd. Zes gezinnen, zowel ouders als hun kinderen, namen deel. Hoe liep dit? Wat is de kracht van dit groepsaanbod? Wat zijn de valkuilen?

Bij inschrijving: maakt elke deelnemer een keuze welke 2 praattafels hij/zij wilt volgen.

PRAKTISCH:

Datum: 25 november 2019
Locatie: VAC Gent (Virginie Lovelinggebouw), Koningin Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent

Duur: 9u tot 16u30
Voor wie: hulpverleners die beroepsmatig met scheidingssituaties, al dan niet conflictueus, te maken krijgen.
Kostprijs: gratis (inclusief deelnemersmap + broodjeslunch).

 

INSCHRIJVEN:

Er kan niet meer ingeschreven worden voor deze studiedag. Het maximum aantal deelnemers is bereikt.

 

VRAGEN?

Contactpersoon: Lily De Clercq - lilydeclercq@cawoostvlaanderen.be

Save the date inspiratiedag EHBS voor hulpverleners 25 november 2019