Vorming

image description

Studiedag "De leraar gevangen tussen ambtsgeheim en meldingsplicht" - 5 maart en 4 juni '20

Moet ik ouders betrekken als er een naaktfoto rondgaat van 1 van de jongeren uit mijn klas?' 'Wat zijn de do's en de dont's als leerkracht in situaties van seksueel grensoverschrijdend gedrag?' 'Wat zijn de grenzen van het ambtsgeheim?' Op deze inspirerende studiedagen geven we mee wat van jou verwacht wordt en hoe je jouw collega’s mee kan nemen in dit thema.

tZitemzo en Sensoa organiseren op 5 maart en 4 juni 2020 studiedagen voor onderwijspersoneel over seksualiteit en ambtsgeheim. De voormiddag bestaat uit een op de praktijk toegespitste juridische inleiding van het thema. In de namiddag gaan we uitgebreid in op de concrete casussen uitgewerkt en toegelicht door tZitemzo en Sensoa. Op 4 juni is er een halve terugkomdag waarop we zowel hulpverlening, onderwijs als justitie en politie uitnodigen.

Programma 5 maart 2020

9u30: Onthaal

10u – 13u (met koffiepauze): Juridische inleiding - Spreker: Nele Desmet – tZitemzo

Onderwijspersoneel heeft geen beroepsgeheim maar wel een ambtsgeheim of discretieplicht. Er bestaan wel een aantal uitzonderingen die het mogelijk maken om vertrouwelijke informatie van leerlingen te delen met derden. Er wordt oa. stilgestaan bij de noodtoestand en het schuldig hulpverzuim, de contacten met justitie/politie, de uitwisseling van vertrouwelijke informatie in het kader van het gedeeld beroepsgeheim, de toestemming van (bekwame) leerlingen of hun ouders,… als mogelijke uitzonderingen.

13u – 13u45: Broodjeslunch

13u45 – 14u30: eerste casusbespreking

14u45 – 15u30: tweede casusbespreking

Tijdens de casusbesprekingen zal er dieper ingegaan worden op specifieke casussen die worden uitgewerkt en toegelicht door beide organisaties. Dit, elk vanuit hun eigen expertise in de specifieke onderwerpen. Zo zullen de specifieke casussen voorafgegaan worden door een korte introductie van de te behandelen problematiek en wordt er tijdens het oplossen van de casusvraagstukken stilgestaan bij het handelingsprotocol.

A. Juridische implicaties grensoverschr. seksueel contact op school (tZitemzo)
B. Gradaties seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreken adhv het Vlaggensysteem (Sensoa)

Voor de casusbespreking wordt de groep in 2 gesplitst. Zodat elke deelnemer beide casusbesprekingen kan volgen in een kleinere groep wat meer interactie toelaat.

 

Programma 4 juni

10u00 – 12u30: Q & A', én uitwisseling van ervaringen vanuit de verschillende doelgroepen in 3 kleinere groepen onder begeleiding van Sensoa of tZitemzo.
Meer informatie volgt.

 

Praktische info

  • Betaling via overschrijving op rekeningnummer: BE21 0011 0693 5203 met als mededeling: “naam deelnemer + organisatie + datum studiedag”.

 

 

 

 

 

Details

Wat:
Anderhalve studiedag "De leraar gevangen tussen ambtsgeheim en meldingsplicht"
Wanneer:
5 maart en 4 juni 2020
Waar:
Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen 'De Factorij' - Huart Hamoirlaan, 136 te 1030 - Schaarbeek
Wie:
Onderwijspersoneel
Prijs:
€ 90 voor anderhalve dag

 

Studiedag "De leraar gevangen tussen ambtsgeheim en meldingsplicht" op 5 maart en 4 juni 2020.

geef je mening +

GEEF JE MENING

Meningen

Wat vind je van onze website?
Heb je tips voor ons wat we beter/anders kunnen doen?
Kortom, geef hier jouw mening.

Persoonlijke vragen stel je hier best niet.
Dan klik je beter op één van de icoontjes van Vraag het aan de jurist

Lees meer