image description

Jong? Rechten heb je!

Het project rond jongerenrechten werd op 29 mei '21 afgesloten met een livestream en vereeuwigd in een muurschildering.

In volle coronatijd verkenden een aantal Eeklose jongeren in vier afzonderlijke groepjes het thema jongerenrechten. Na een inhoudelijke introductie gingen ze aan de slag rond de door hen gekozen rechten en werden daarin bijgestaan door een creatieve ‘meter’ of ‘peter’. Ze werkten met fotografie, raamschilderingen, muziek en stopmotion film. De jongerenwerkers van Wijkcentrum De Kring en Jeugdhuis De Route stonden in voor de begeleiding.

Het hele proces werd gefilmd en zal, als een professioneel gemonteerd tijdsdocument, zijn weg vinden naar sociale media, scholen, jeugdbewegingen, jongerenorganisaties, enz.

 

Op zaterdag 29 mei volgde een ‘grote finale’ met twee activiteiten:

- Cc De Herbakker vormde het decor voor een livestream waarbij actrice/ presentatrice Naomi Janssens in gesprek ging met de jongeren, een woordvoerder van tZitemzo en de ‘peters en meters’:

vzw Mooss bracht de jongeren van het Opvangcentrum bij om zichzelf in een filmpje voor te stellen, de jonge, geëngageerde fotografe Kawtar Ouh leerde haar groep kritisch te kijken en dit in beelden te vertalen, met illustratrice Tille Pepermans maakten ze raamtekeningen, muzikant/ rapper Rian Snoeks (De Nieuwe Lichting 2020) bracht twee rapnummers die hij samen met zijn groep schreef en hij stelde zijn nieuwe clip voor.

Alles werd afgewisseld met beelden van het traject en de resultaten.

Bekijk de livestream via volgende link Jong? Rechten heb je! - YouTube


- Streetartist Jeremiah Persyn, alias Jamz/Jamezon, die in Brugge een eigentijdse stempel drukte op diverse gebouwen, pakte de muur van Boelare 143, aan Freinetschool ‘De Kleine Helden’, aan in het thema kinderrechten. De evolutie van dit werk wordt eveneens verwerkt in de livestream. De deelnemende jongeren gingen ook de hoogte in om hun naam in de muurschildering te schrijven. Op die manier werden het thema, het project en de deelnemers vereeuwigd.

 

Organisatie en contact

Dit project is een samenwerking tussen tZitemzo, vzw De Verstelling, Wijkcentrum De Kring, de Eeklose Jeugddienst en Sarazon Creative. De stad Eeklo steunt het project logistiek en de provincie Oost-Vlaanderen financiert (Oost-Vlaanderen, een solidaire Provincie).

www.tzitemzo.be - tzitemzo@tzitemzo.be
www.deverstelling.com - deverstelling@gmail.com 
www.wijkcentrumdekring.be - info@wijkcentrumdekring.be
www.sarazoncreative.com - info@sarazoncreative.com

geef je mening +

GEEF JE MENING

Meningen

Wat vind je van onze website?
Heb je tips voor ons wat we beter/anders kunnen doen?
Kortom, geef hier jouw mening.

Persoonlijke vragen stel je hier best niet.
Dan klik je beter op één van de icoontjes van Vraag het aan Lily

Lees meer