image description

Welke straf krijgen kinderen die iets mispeuterd hebben?

Een kind kan niet dezelfde straffen krijgen als een volwassene. Maar de rechter zal wel straffen geven aan kinderen die iets mispeuterd hebben, zodat ze uit hun fouten kunnen leren.

Als kind kan je niet dezelfde straffen krijgen van de rechter als een volwassene.

Er is bijvoorbeeld een kinderrecht dat zegt dat kinderen niet in de gevangenis mogen. Dat wil niet zeggen dat kinderen ongestraft vanalles mogen mispeuteren.

De jeugdrechter zal maatregelen nemen om kinderen weer op het rechte pad te krijgen. Je kunt verschillende straffen krijgen, afhankelijk van welk misdrijf of welke misdaad je gepleegd hebt.

  • De jeugdrechter kan je een berisping geven. Dan geeft hij jou een opmerking en vertelt hij je ouders wat je fout deed.
  • Je kunt ook onder toezicht gehouden worden door iemand van de sociale dienst van de jeugdrechtbank. Die persoon zal dan een oogje in het zeil houden om te zien of je niet opnieuw een fout maakt.
  • Er bestaat ook een straf waarbij je zult leren uit je fouten door bv. graffiti te moeten verwijderen van gebouwen of een cursus over verkeer te moeten volgen.
  • Als laatste kun je ook naar een instelling of pleeggezin overgeplaatst worden. Dat wil zeggen dat je dan een tijdje ergens anders moet gaan wonen. Dat is dan ook de zwaarste straf.
geef je mening +

GEEF JE MENING

Meningen

Wat vind je van onze website?
Heb je tips voor ons wat we beter/anders kunnen doen?
Kortom, geef hier jouw mening.

Persoonlijke vragen stel je hier best niet.
Dan klik je beter op één van de icoontjes van Vraag het aan Lily

Lees meer