Nieuws

image description

Gezocht: kinderen en jongeren die iets willen zeggen over de familierechter

Het Kinderrechtencommissariaat en de Gezinsbond willen graag weten hoe kinderen en jongeren hun gesprek met de familierechter hebben ervaren.

In de familierechtbank kunnen kinderen en jongeren hun stem laten horen telkens een zaak hen aanbelangt, bijvoorbeeld als hun ouders scheiden. Ben je 12 jaar of ouder? Dan moet je een brief krijgen van de rechtbank met de vraag of je gehoord wil worden. Ben je jonger dan 12 jaar, dan kan je zelf vragen om gehoord te worden.

Hoe ervaren kinderen en jongeren dat spreekrecht? Voelen ze zich gehoord, beluisterd? Wat vinden ze van hoe de rechters met ze praten? En wat doen rechters met wat zij vertellen in hun eindbeslissingen? Sommige jongeren zijn teleurgesteld. Anderen voelen zich opgelucht.

Het Kinderrechtencommissariaat en de Gezinsbond zijn heel benieuwd naar de ervaringen van kinderen en jongeren. Ging dit zoals ze hadden verwacht? Zijn er dingen die anders en beter kunnen? Mochten alle kinderen die wilden praten met de familierechter ook effectief praten?

Kwam jij als min 18-jarige in contact met de familierechter? Dan zoeken ze jou.

Wil jij je verhaal aan hen kwijt? Mogen ze een klein uurtje van je tijd om je hierover vragen te stellen? Wil je hen zo anoniem helpen om voorstellen te formuleren zodat het voor andere kinderen en jongeren beter of even goed kan verlopen?

Als je wil meewerken, laat dat dan zeker weten aan Erika van de Gezinsbond. Ook als je twijfelt en meer informatie wenst, kan je haar bellen of mailen. Stuur een WhatsAppberichtje, bel of sms naar 0485 78 59 79 of mail naar erika.coene@gezinsbond.be. Zij belt jou op om alles eerst goed door te praten. Want we vinden het belangrijk dat je goed weet waaraan je meewerkt.

Samen zoeken we naar een plaats en manier die jij verkiest om met ons te praten. Het liefst doen we dat nog voor januari 2021. Erika van de Gezinsbond of Sofie van het Kinderrechtencommissariaat komen met jou praten.

En wat doen zij dan met jouw verhaal?

We willen met veertig kinderen en jongeren praten, en dan maken we een rapport over die gesprekken. Niet alles wat iedereen vertelt zal daarin staan, wel de grote lijnen. Dat document voegen we samen met wat de rechters ons zelf vertelden (want ook bij hen gaan we ons oor te luisteren leggen). En op die manier gaan we naar de beleidsverantwoordelijken met advies over waar er in de toekomst aandacht voor moet zijn zodat kinderen en jongeren zo goed mogelijk hun stem kunnen laten horen bij de rechter.

Als dank voor je tijd en om je verhaal te delen, krijg je van hen een bon van 20 euro bij bol.com.

Meld je aan via https://nl.surveymonkey.com/r/spreekrecht.

geef je mening +

GEEF JE MENING

Meningen

Wat vind je van onze website?
Heb je tips voor ons wat we beter/anders kunnen doen?
Kortom, geef hier jouw mening.

Persoonlijke vragen stel je hier best niet.
Dan klik je beter op één van de icoontjes van Vraag het aan Lily

Lees meer